Schijn een lichtje op mij

10 oktober 2019
Omani McDaniels

Dag allemaal,

Vandaag ga ik het hebben over verlichting. Met de juiste stijl kun je sfeer creëren, maar wat het afmaakt is de verlichting. Verlichting zorgt voor alle ambiance. En gelukkig komen lichtbronnen in verschillende stijlen, zodat je jouw gewenste stijl tot in de puntjes kunt doorvoeren. Persoonlijk ben ik van mening dat een kamer echt pas tot zijn recht komt met meerdere lichtbronnen verspreid door de ruimte.

Industrieel
De Industriële stijl kan gekenmerkt worden als robuust en ruig. Er wordt veel gebruik gemaakt van beton, metaal en onbewerkt hout. Weinig poespas, weinig tierelantijntjes en vooral heel stoer. Dit zijn elementen die doorgevoerd kunnen worden in de verlichting, maar het is juist de verlichting die voor de zachtheid in deze stijl zorgt. De verlichting zorgt voor de warmte, zelfs al is de lamp van beton. Neem bijvoorbeeld de Aplomb Hanglamp van Foscarini. Deze lamp is gemaakt van beton, maar heeft tegelijk een zachte uitstraling. Ook kun je een voorbeeld nemen aan de Design House Stockholm Work Hanglamp. Deze lamp hangt aan een kabel en heeft een metalen afwerking, maar door het juiste peertje te gebruiken, creëer je warmte.

Scandinavisch
De Scandinavische stijl is strak, minimaal en heeft veel houttinten en zachte kleuren. Qua verlichting wordt diezelfde simpliciteit doorgevoerd. Ook in de Scandinavische stijl kun je makkelijk een peertje aan een kabel hebben als lamp, maar op een andere manier dan bij de Industriële stijl. Hier kunnen we als voorbeeld de Muuto E27 Hanglamp gebruiken. Deze is minimalistisch en komt in verschillende kleuren. Of de Cord Vloerlamp van Design House Stockholm die doet lijken alsof de lamp op magische wijze door de koord omhoog wordt gehouden.

Modern
Binnen de Moderne stijl mag heel veel. Er worden vaak ongewone vormen en materialen gebruikt. Tom Dixon maakt prachtige, moderne lampen die soms een surrealistische uitstraling hebben. Bijvoorbeeld de Melt Hanglamp, die in de vorm van gesmolten glas is gegoten. Ook Foscarini maakt hele gave moderne lampen. Zo heb je de Tress Vloerlamp die ook als opzichzelfstaand beeld in huis zou kunnen staan, maar een lamp blijkt te zijn. Binnen de Moderne stijl mag zowel interieur als verlichting speelser en excentrieker zijn.

Klassiek

In de Klassieke stijl is wat minder speels, maar juist in deze stijl vind je de romantiek. Geef mij maar een kroonluchter, dan ben ik een gelukkig mens. Neem bijvoorbeeld de Flos 2097/30 Kroonluchter. Deze hoort eigenlijk gewoon in een kasteel, dus als je genoeg ruimte hebt weet je dat je huis er gelijk Koninklijk uitziet. Heb je niet genoeg ruimte voor een kroonluchter? Kijk dan bijvoorbeeld naar de Kartell Bourgie Tafellamp. Deze klassieke schoonheid heeft alle traditionele vormen waar je naar hunkert.

Nu lijkt het alsof ik zeg dat je alleen maar lampen van de juiste stijl in huis mag halen, maar dat is zeker niet het geval. Stijlen kunnen gecombineerd worden, dat is juist heel tof. Vind je het combineren op de juiste manier een beetje lastig? Vraag dan hulp bij een van onze stylisten.