Vraag het Berber – Boven een tafel hang je een hanglamp

14 december 2016
Berber Govaars

Ken je dat gevoel dat je blij bent met je huis, maar toch altijd blijft twijfelen over die paar vragen… had ik niet een muur een kleur moeten geven en welke muur dan? Ik wil mijn interieur toch een beetje updaten, maar hoe dit te doen zonder van scratch te starten. You name it!

Cafedeco start vanaf woensdag 14 december met de interieurinspiratie-rubriek ‘Vraag het Berber’. Hierin wordt wekelijks een interieurvraag behandeld. Heb jij een interieurvraag? Stel m op ons forum en wie weet selecteert Berber jouw vraag of stuur een mail naar info@cafedeco.nl.

In deze eerste aflevering willen we je graag kennis laten maken met Berber Govaars – wie is ze eigenlijk?

Ik ben content creator voor diverse meubelmerken en geef woon- en inricht advies aan particulieren en bedrijven. Bovendien ben ik flink actief op Instagram waar ik een mini-blog maak op @berbergovaarswoonproducties.

Ik kan genieten van iedere woonstijl, als die maar goed en met grote gebaren is uitgevoerd. Mijn eigen stijl is vooral te omschrijven als no-nonsense en tijdloos. Ik laat me inspireren door de laatste woontrends, maar hol er nooit achteraan. Ik maak ruimtes die over tien jaar nog mooi en stijlvol zijn en met kleine veranderingen in de styling ook altijd trendy blijven.

Sinds 1998 schrijf ik voor De Woonkrant van De Telegraaf en was sinds 2000 verantwoordelijk voor De Woonkrant. In de avonden studeerde ik vier jaar lang tot interieuradviseur en volgde diverse cursussen om het styling-vak te leren, onder meer bij Artemis Hogeschool voor Styling in Amsterdam.

In 2006, inmiddels moeder van twee, heb ik mijn baan opgezegd en met het hele gezin naar New York verhuisd voor een expat bestaan van 4 jaar. Daar volgde ik twee jaar (onder meer) kunsthistorie- en digital art lessen aan de State University of New York. Daarnaast werkte ik freelance voor De Telegraaf. Ik schreef woon-columns, maakte trend reportages en tegenwoordig iedere zaterdag de binnenkijker in De Telegraaf zaterdagbijlage Vrij.


Sandra Mol vraagt: Hoe bepaal ik welke lamp het beste boven m’n eettafel past?

Dat ligt eigenlijk vooral aan welke lamp jij mooi vindt. Flauw he? Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en die beperken meteen de keuze zodat je vanzelf bij de juiste lamp komt.

Allereerst: Boven een tafel hang je een hanglamp. Geen plafondlamp! Dat vermindert de keuzestress al aanzienlijk. Bij een ronde tafel is het nog gemakkelijker. Daarboven moet één armatuur. Daar mogen best meerdere hanglampen in samengebundeld worden, maar die hangen dicht bij elkaar. Bij een langwerpige tafel heb je meer opties. Je kunt hier wegkomen met een enkel peertje als je een armatuur gebruikt aan bijvoorbeeld een lange arm. Zoals de Tolomeo Sospensione Decentrata hanglamp van Artemide.

 

Artemide Tolomeo Sospensione Decentrata hanglamp


Maar mooiste is meestal om boven een langwerpige tafel meerdere hanglampen te hangen. Hip en niet duur is bijvoorbeeld om met zwart steigerbuis een frame te maken waar je losjes een stuk of vijf mooie peertjes om wikkelt. Een fijn DIY-projectje! Laatste tip: Let op hoe hoog je de lamp hangt. Mensen neigen vaak hanglampen te hoog boven de tafel te hangen. Over het algemeen is een hoogte van tussen de 50 en 60 centimeter boven het tafelblad goed. Het hangt een beetje af van hoe lang je zelf bent en wat voor lamp het is. Het belangrijkste is dat je aan tafel niet tegen de lamp aankijkt en gewoon vrij zicht hebt op je tafelpartner aan de overkant. Bovendien moet je ook weer niet in de lamp kunnen kijken zodat je steeds half verblindt een gesprek zit te voeren. En allerlaatste tip: Zet de hanglamp op een dimmer. Zo kan hij dienen als sfeerverlichting bij een gezellig etentje, maar ook functioneel licht geven bij bijvoorbeeld thuis werken of huiswerk van de kids.

Succes bij je keuze! Groet, Berber

Meer over mij? www.instagram.com/berbergovaarswoonproducties/