Een donkere kleur op de slaapkamer wand?

7 juni 2017
Berber Govaars

Als je een muur in een slaapkamer een kleur wilt geven, welke wand kies je dan? Moet je rekening houden met de lichtinval? En kan ik hier beter een lichte kleur gebruiken of juist contrast kiezen?

 

Met een gekleurde wand, of dat nou met verf of behang is, krijg je het meest effect als je die toepast op de wand tegenover de entree van de slaapkamer. Dan namelijk zie je hem meteen bij binnenkomst en bepaalt hij dus ook meteen de sfeer. Meestal is er op die wand, tegenover de deur, een raam. En die weegt inderdaad mee. Niet alleen in lichtval, maar ook in de grote van de oppervlakte van de kleur. Het raam, misschien wel met gordijnen, geeft een onderbreking in het behang of de kleur. En dat maakt dus dat het geheel niet snel overdonderend zal zijn. Je kunt je knal-effect daar dus op aanpassen. Met andere woorden: Deze wand kan wel wat hebben.

 

Aan de andere kant is het zo dat dit waarschijnlijk de donkerste wand van de kamer is. Er valt immers geen licht op. Dus zal je kleur ook wat donkerder uitvallen dan op wanden waar wel daglicht op valt. Moet je hier veel rekening mee houden? Ik vind van niet. Ik hou wel van een interieur met ballen en wanden met een statement. Qua gezichtsbedrog kan het wel zo zijn dat als je op die muur een heel donkere kleur kiest, hij dichterbij kan lijken. Je ziet daar vaak tekeningetjes van op sites die er ook iets verstandigs over willen zeggen. Maar die tekeningetjes zijn altijd van lege kamers.

Niet erg realistisch, want heus, dat minieme gezichtsbedrog los je vanzelf op door weer perspectief en diepte in de kamer te brengen door er simpelweg meubels in te zetten, zoals in deze kamer met bed van Loof. En al zou de kamer door een extreme kleur of behang toch iets kleiner lijken, dan nog is het ‘Wauw-effect’ bij wie binnenkomt meer waard dan dat beetje meer ruimtelijkheid dat je krijgt met louter witte wanden. Ballen dus! Daar draait het om…

Loof: moderne slaapkamer