Gele gordijnen?

7 juli 2017
Berber Govaars

Hoe kies ik de juiste gordijnen bij mijn woonkamer? Ik kom snel weer op de kleur geel uit.

 

Geel? Waarom geel? Veel woon-experts hebben een soort aversie ontwikkeld tegen een bepaalde kleuren voor in huis. Bij sommigen is het roze of rood maar bij mij is het, sorry dat ik besta, geel. Dat komt natuurlijk door mijn eigen schuld. Oorzaak: Een woonkamer en keuken die ik begin 1996 eens van top tot teen in het geel stak en dat eind 1996 helemaal zat was. Dat dus. Maar zelfs de ik van toen had nog geen gele gordijnen. Maar dat is flauw. Want je hebt natuurlijk geel en geel. Okergeel kan ik bijvoorbeeld al weer goed voelen. Ik ben dus herstellende. Toch zijn gele gordijnen, zelfs als ik mijn vooroordeel even aan de kant schuif, geen goed idee.

Je gordijnen zijn al snel een van de grootste oppervlakten in je kamer. Maar belangrijker nog, meestal ook een van de duurste. Daarom geef ik ze altijd het liefste de rustigste tint die al in het interieur voorkomt. Behalve wit. Een mooie neutrale kleur die naar grijs of zand of bruin hangt is het verstandigst. Die kleuren kunnen met alle woonmodes meewaaien en zijn nooit bepalend. Daar kun je dus echt jaren mee toe. Kies liefst ook geen effen stof. Een beetje gemêleerde stof is niet alleen minder saai, je ziet er ook veel minder op. Dus dat zijn zomaar nog een paar jaar erbij. Ik ben trouwens groot fan van de Hema als het om gordijnen gaat. Ze hebben regelmatig aanbiedingen en goede stoffen.

Soms, heel soms zijn helemaal geen gordijnen trouwens ook een optie. Maar alleen bij heel bijzondere raampartijen en alleen als er geen verwarmingsbuizen langs lopen. Dan kan het, zoals op deze op de foto van Dutchbone.

Dutchbone meubels