Gezellig verlichte kamer

15 maart 2017
Berber Govaars

Sander van ’t Hoofd vraagt: “Mijn appartement is best gezellig, maar ’s avonds als de verlichting aan gaat is de sfeer er eigenlijk meteen uit. Wat kan ik daaraan doen?”

 

Warm licht en dat keer tien, dat is zo’n beetje de snelste formule voor een gezellig verlichte kamer. Veel lampjes op verschillende hoogtes en lichtsterkten maken van iedere donkere kamer een plek waar je zijn wilt. Maar ja, dat kan een hele toestand zijn, dat aan en uit doen van al die verlichting. Een hele ronde graaiend en laag bukkend naar de schakelaars en dan tegen bedtijd wéér zo’n rondje. Als je niet op past knip je naar verloop van tijd uit luiigheid alleen maar de hoofdverlichting aan, je weet wel die praktische pit in het midden van je plafond, en laat het daarbij. Ongezelliger kan bijna niet. Dus is het zaak om het jezelf gemakkelijk te maken bij het vallen van de duisternis.

Old school trucs zijn om moeilijk bereikbare lampjes op een tijdschakelaar te zetten, dan heb je er geen omkijken meer naar. Kies wel een digitale schakelaar, die zijn geruisloos. Al ietsje minder old school maar ook superhandig is om een aantal lampen op een afstandsbediening te zetten. Sets daarvoor zijn bij iedere bouwmarkt en vaak zelfs de Action te vinden. Zo klik je in een handomdraai drie lampen aan.

New school oplossingen zijn ook steeds beter betaalbaar. Zo komt Ikea binnenkort met de Trådfri Ledlampen. Handig, want op de Trådfri afstandsbediening kun je tien Trådfri ledlampen bedienen. (Nu ik dat Trådfri drie keer geschreven heb denk ik zo’n Ikea naam eindelijk eens ontcijferd te hebben. Volgens mij staat er Draadloos!) Nou goed, draadloos dimmen dus en in warm of koud licht.

Waarom zou je koud licht in huis willen? Goede vraag. Je schijnt je huiswerk er beter bij te doen. Ach ja. Enige nadeel is dat de lampen allemaal hetzelfde dimmen. Dat kan je kamer uiteindelijk tot een vlakke ruimte maken maar dat los je eenvoudig op door toch nog een paar lampen wél super old school, gewoon zelf aan te doen.

Vraag het Berber verlichting