Hoe kies je de beste eetkamerstoelen?

14 juli 2017
Berber Govaars

Hoe kies je de beste eetkamerstoelen? Enerzijds is comfort prettig maar anderzijds wil je ook praktische stoelen die makkelijk schoon te houden zijn.

 

Persoonlijk vind ik drie dingen belangrijk bij eetkamerstoelen: Comfort, comfort en comfort. Niets zo armoedig als etentjes waar je na een halfuur al een houten kont hebt en een zere rug. Zullen we maar weer eens op huis aan? Dat krijg je dan veel te snel. Schoon houden is natuurlijk ook niet onbelangrijk, maar als je de kinderen op hun afneembare kinderstoel laat zitten kom je al een heel eind. Bovendien zou je kunnen overwegen om, zolang de kinderen klein zijn comfortabele maar niet al te dure stoelen te kiezen. Die na een jaar of wat zonder al te veel pijn vervangen kunnen worden.

Aan de andere kant heb je de woonmode meezitten als je toch graag schoon te maken stoelen wilt. Kunststof kuipstoeltjes van Vitra (Eames) of anderen, zoals de About a chair stoelen van HAY, zijn nog altijd helemaal dé trend. Voor extra comfort is het wel aan te raden om er een wollen vacht, of tenminste een kussentje in te leggen. Het is leuk om stoelen met en zonder armleuningen af te wisselen. Maar hou er rekening mee dat er stoelen met armleuningen eigenlijk altijd prettiger zitten.

Vitra Eames plastic chairs
Er is wel een belangrijk aandachtspunt bij stoelen met armleuningen: Die moeten onder de tafel passen, in ieder geval een stukje. Stoelen die een stukje van de tafel af staan is helemaal geen ramp. Het geeft zelfs lucht aan je interieur en het ziet er nog uitnodigend uit ook. Maar je moet er wel de ruimte voor hebben en té ver van de tafel vandaan zit je ook niet lekker te eten of te werken.

Dus meet altijd even na of ze onder de tafel passen en let daar vooral op bij schuin omhooglopende armleuningen. Die kunnen deels, maar tot hoe ver, onder de tafel geschoven worden? Dat kan een lastig rekensommetje zijn, vooral als je online shopt. Maar met een stukje woon-wiskunde kom je een heel eind. Als je namelijk de laagste maat van de armleuning in de specificaties vindt en de hoogste dan kun je de hoogte van het midden van de leuning ongeveer berekenen. (Het verschil tussen de hoogste en de laagste maat door twee delen en dat optellen bij de laagste maat). Het zou mooi zijn als dat getal dan weer ongeveer overeenkomt met de hoogte van de onderkant van de tafel. Tsja, bent u daar nog? Ter geruststelling: Met de Vitra kuipstoelen heb je geen wiskunde nodig.