Vraag het Berber – Is verlichting echt zo belangrijk?

1 februari 2017
Berber Govaars

Ken je dat gevoel dat je blij bent met je huis, maar toch altijd blijft twijfelen over die paar vragen…


A. Zandstra vraagt: Ik hoor steeds vaker dat mensen een lichtplan laten maken voor hun huis. Is verlichting echt zo belangrijk?

Ja en nee. Want: Ja, een interieur met slechte verlichting is net als Assepoester. Na zonsondergang kan het al zijn glamour verliezen en in een klap transformeren tot een grauw en grijs geheel. Maar: Nee, verlichting is nou ook weer niet zo moeilijk dat je het niet alleen af zou kunnen.


Het ligt er een beetje aan wat je wilt besteden en in welke situatie je zit. Als je bijvoorbeeld groots aan het verbouwen bent en je was al, heel verstandig, van plan om niet op verlichting te besparen, dan zou ik zeker een lichtplan laten maken bij een mooie verlichtingszaak. Maar als je het wat minder groots aan wilt pakken kom je zelf een heel end als je rekening houdt met de volgende tips.

  1. Hanglampen hangen boven een tafel. Of in een hoek en hooguit in een hoge hal. Altijd.
  2. Zet op dat plafondpunt midden in de zithoek een armatuur met spotjes en gebruik die alleen als algemene verlichting (voor als je in het duister binnenkomt en snel licht nodig hebt).
  3. Verlicht je kamer verder met verschillende armaturen die je verspreid over de kamer. Het
    is simpel: Zie je een ’s avonds een donkere hoek? Dan moet er nog een lampje bij.

    Nu de belangrijkste tip. Het geheim van de smid en bovendien het ei van Columbus.
  4. Zorg dat die verschillende armaturen op verschillende hoogtes schijnen en in verschillende lichtsterktes. Zo creëer je diepte en gezelligheid in je verlichting. Denk dus aan een staande lamp, een tafellamp, maar zoek ook naar een vloerlamp, die laag bij de grond licht geeft. Een uplighter die tegen een wand of in een hoek omhoog schijnt, is ook altijd goed.
  5. Om punt 3 te bereiken is het handig om zoveel mogelijk armaturen uit te zoeken met een dimmer. Dat is handiger dan variëren in wattages omdat je het armatuur met een dimmer kan gebruiken als sfeerverlichting maar ook als functioneel licht als je iets echt goed moet kunnen zien.

Muuto Under the Bell