Meubelbeurs in Milaan

12 april 2017
Berber Govaars

Gea ter Hoog vraagt: Ik hoor altijd over de meubelbeurs in Milaan als het neusje van de zalm in de woonwereld. Wat moet ik me bij die beurs voorstellen?

 

De Salone del Mobile in Milaan is een giga meubelbeurs van hoog niveau. Vooral bedoeld voor iedereen op aarde die ook maar íets met meubeltjes van doen heeft. Denk aan groothandels, winkeleigenaars, ontwerpers, stylistes, journalisten, interieurbouwers, architecten nou en ik dus ook.

Sinds 1961 wordt de beurs gehouden. Toen opgezet door een groepje Italiaanse meubelmakers die de export van hun producten wilden promoten. Maar al snel werd het een internationaal evenement waar meubelverkopers uit de hele wereld internationale samenwerkingen kwamen zoeken. Op het beursterrein staan ze inmiddels hutje mutje op 230.000 vierkante meter en laten ze zo’n 343.602 meubel professionals aan zich voorbij trekken, uit 165 verschillende landen. Op de foto zie je hoe dat er ongeveer uit zag op de stand van Vitra.

Meubelbeurs Milaan

Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. De échte Milaan Designweek vindt inmiddels plaats in de stad en niet op het beursterrein. Daar ga je vooral naar de hallen die er voor jou toedoen. Want gelukkig staan ze een beetje op stijl gegroepeerd. Maar de rest van de week bevind je, je in Milaan zelf. En wel kris kras door de hele stad.

Waar je op de beurs de dingen vindt die uiterlijk dit najaar in de winkel zullen liggen, vind je in de stad veel jonge ontwerpers die hun kunsten laten zien in de hoop een producent of gewillig meubelmerk te vinden. Overal, maar vooral bij deze jonge honden kun je de trends proeven die er op langere termijn aan zitten te komen. Hier jagen we dus allemaal op trends.

En wat we daar dan allemaal gezien hebben? Te veel om zo even op te noemen. Maar als ik dan toch wat moet noemen: Het viel me op dat veel ontwerpen uit een chic hotel uit Dubai leken weg te zijn gelopen. Met veel bling bling. Maar je zag ook veel ‘geinige’ ontwerpen. Gekke producten, in de vorm van dieren in vrolijke, lichte kleuren bijvoorbeeld. Verder ook veel vrolijk gekleurde meubels en ronde vormen. Komend seizoen heb je bijvoorbeeld echt een rond kleed nodig als je en vogue wilt wonen. Liefst met een hoogteverschil. Want werken met reliëf, diepte en hoogteverschillen zag je in bijna alle productgroepen terug…