Ode aan de accentmuur

18 juli 2019
Omani McDaniels

Voor wie mij kent weet dat ik niet vies ben van uitgesproken kleuren, prints of decoraties. Ik kan onwijs genieten interieurs met een beetje pit. Interieurs die niet bang zijn gezien te worden. Interieurs die juist bedoeld zijn om met gesperde ogen en verwondering naar te kijken. Niet ieder van ons kan natuurlijk een interieur-genie zijn, maar gelukkig zijn er ook simpele oplossingen om alsnog indruk op visite te maken. En mijn voorkeur gaat uit naar de accentmuur.

Een accentmuur creëer je door één wand te kiezen waar je extra aandacht op vestigt. Dit kan door middel van kleur, print, panelen, textuur of aankleding. Maar als je het mij vraagt is ‘all of the above’ verreweg de beste keuze. Ben je iets minder geobsedeerd bent door hysterica, dan kun je er ook voor kiezen om de muur slechts een andere kleur te geven.

Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden bij het creëren van een accentmuur. Kies je voor een grote of een kleine muur? Kies je voor een warme of koude kleur? Maak je gebruik van behang met een gave print, een fotomuur of ga je voor een effen kleur? Komen er meubels voor de accentmuur te staan? Wil je een wanddecoratie?

In principe zijn er geen foute antwoorden, het gaat erom wat jij mooi vindt. Maar we kunnen wel een paar handige tips meegeven:

Des te groter de muur, des te heftiger het effect
Donkere kleuren maken kleiner, maar glanzende accenten heffen dat weer op
Een kleine muur met een opvallende kleur zorgt ervoor dat een interieur groter lijkt
Een zijwand als accentmuur geeft een verlengend effect aan de ruimte
Een lichte kleur op een wand die veel licht vangt werkt verruimend

Uiteindelijk zijn de keuzes eindeloos en kun je het je helemaal eigen maken. Maar als ik toch mijn mening mag delen, dan is dit het beste advies dat ik je kan geven: doe zoveel mogelijk onderzoek naar wat je mooi vindt en kies een kleur waar je van gaat glimlachen.

 

  • Wil jij nog meer inspiratie opdoen? Bekijk ons lookbook.
  • Heb je de blog van Omani al gelezen over de zomer naar je kamer halen? 
  • Doe de Stylematcher en ontdek jouw woonstijl.