Rust in je huis, rust in je hoofd

30 juli 2019
Omani McDaniels

Dag allemaal,

We hebben de hitte gehad en het ziet ernaar uit dat we nu wat regen kunnen verwachten. Dat betekent dat we onszelf allemaal weer naar binnen gaan verplaatsen. En niets is lekkerder dan het gevoel hebben dat je huis een oase van rust is. Ik heb daarom wat tips voor jullie samengesteld over hoe je je huis omtovert tot een zen paradijs.

Zorg voor natuur in huis
Niets is rustgevender dan planten in huis. Maar als ik het heb over ‘natuur’ bedoel ik ook natuurlijke tinten en materialen. Je kunt bijvoorbeeld je huis aankleden met accessoires en meubels van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie rotan stoel, een houten of van kurk gemaakte bijzettafel. Natuurlijke elementen zorgen voor rustgevende energie, wat essentieel is bij het creëren van een rustig huis.

Zachte kleuren op de muren
Als je een rustig huis wil hoef je heus niet alles wit of beige te verven. Denk bijvoorbeeld aan zachte groene en blauwe tinten. Felle kleuren zijn leuk, maar prikkelen je brein en geven je energie. Koele kleuren daarentegen hebben een kalmerende werking en zorgen er ook voor dat je beter kunt slapen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet wild wordt van koele kleuren. Een andere optie is om pastelkleuren te gebruiken. Denk aan gedempte perzikkleur of een zachtgeel.

Gebruik gesloten kasten
Als je (net als ik) een beetje een rommelkont bent, dan zijn gesloten kasten een must. Zelfs als je alles in de kast hebt gepropt, dan nog oogt het rustig van buiten. Dit geldt voor zowel de grote kasten als kleine kastjes. Als alles een plek heeft uit het zicht, dan heb je veel meer visuele rust en kun je meer genieten van je ruimte.

Geef jezelf een leeshoek
Uiteraard ben je niet verplicht om te lezen, maar het is fijn om een plekje te hebben waar je kunt loungen en niet gestoord wordt door technologie. Hierbij is de juiste stoel of fauteuil een absolute must, net als goede verlichting.

Wees kritisch wat betreft prullaria
We hebben allemaal spulletje en vaker dan niet is het merendeel volledig overbodig. Probeer kritisch te zijn in wat je bewaard en wat echt een plek verdient in je huis. Vaak denk je ‘maar misschien ga ik dit ooit nog een keer kunnen gebruiken’. Kans bestaat dat als je het al een jaar niet gebruikt hebt, dat je het nooit gaat gebruiken. Ben je een verzamelaar? Dan is het misschien een leuk idee om je spulletjes tentoon te stellen in een vitrinekast. Zo kun je tafel en boven je dressoir leeg houden.