Salontafel of Koffietafel?

22 november 2019
Omani McDaniels

Dag allemaal,

Soms kom je een meubelstuk tegen en weet je even niet in welke categorie je het moet plaatsen. Want sommige categorieën lijken heel erg op elkaar. Je ziet bijvoorbeeld een tafeltje en weet niet of het nou een kruk, bijzettafel, salontafel of koffietafel is. Er zijn een aantal producten eigenlijk hetzelfde zijn, maar verschillende benamingen hebben. Ik heb er een aantal voor jullie op een rijtje gezet.

Salontafel vs Koffietafel
Je hoort steeds vaker het woord koffietafel langskomen. Maar is er echt een verschil tussen de twee? Allereerst is het misschien handig om uit te leggen wat een salontafel precies is. Een salontafel is een lage tafel die vrijwel altijd voor de bank wordt neergezet. Of in elk geval een prominente plek heeft in de zithoek. Het is de tafel waar je je drankje op kwijt kunt, waar de afstandsbediening meestal ligt en waar je kaarsjes of woonaccessoires op kwijt kunt. Het is de tafel waar kleintjes zich aan optrekken en waar sommige mensen hun voeten op leggen. De salontafel is dus een belangrijk meubelstuk met een nog belangrijkere functie. Maar wat is dan een koffietafel? Nou.. (tromgeroffel) het is hetzelfde als een salontafel. De koffietafel krijgt zijn benaming van de Engelse benaming Coffee Table en dat is dus gewoon een salontafel.

Vitra Eames Lounge Chair

Fauteuil vs Loungestoel
Ook hier zien we een product met een andere naam, maar dezelfde betekenis. Het is ook een beetje logisch als je erover nadenkt. De fauteuil is namelijk ontworpen om in te loungen. De fauteuil wil eigenlijk zeggen: ‘kom op mij zitten en wees even comfortabel als op een bank, maar mij hoef je lekker niet te delen. Gooi je benen over mijn armleuning en ervaar het ultieme lounge-gevoel’. De loungestoel hoeft helemaal niets te zeggen, want de uitleg zit al in zijn naam. Loungestoelen en fauteuils draaien om luxe en comfort. Geen wonder dat het mijn favoriete meubel is.

slapen-met-rood

Kruk vs Bijzettafel
Kijk hier wordt het al wat lastiger. Hier heb je twee producten die soms dezelfde functie hebben. Want een bijzettafel is altijd een bijzettafel en in principe kan een kruk ook altijd dienen als een bijzettafel. Maar een bijzettafel is zeker geen kruk. Ga maar eens op een glazen bijzettafel staan, of eigenlijk doe maar niet. Oké, ik probeer niet te zeggen dat ik nog nooit een bijzettafeltje heb gepakt om op te staan, maar uit veiligheidsredenen raden wij het zeker af. Ik zal niet zeggen dat ik er vanaf geflikkerd ben, maar ik ga het ook niet ontkennen.

Sofa vs Bank
Ik moet zeggen dat het verschil tussen de sofa en bank de afgelopen jaren steeds meer is gaan vervagen. Online zijn ze ook niet zeker wat het verschil nou tussen de twee is. De één zegt dat de sofa bedoeld is voor totale comfort in je eentje en de ander zegt weer dat de bank juist de comfortabele van de twee is. Als je het mij vraagt zijn ze allebei totaal geschikt voor dutjes en uitgebreide Netflix sessies. Maar voor de vorm gaan we toch even kijken naar de verschillen. Sofa’s zijn over het algemeen kleiner en bedoeld voor minder mensen, terwijl de bank een verzamelplaats voor familieleden en vrienden kan zijn. Toch als je aan een sofa denkt, denk je vaak een gedrapeerde diva met waaier. Of heb alleen ik dat?