Vraag het Berber – Kleur op de wand

1 maart 2017
Berber Govaars

B. van de Pol vraagt: “Hoe kies ik een goede kleur op de wand?”

 

Tsja, er is weinig zo moeilijk als een goede kleur op de wand kiezen. Al was het maar omdat je compleet verdrinken kan in de mogelijkheden. Ben je al held genoeg om al te weten dat je bijvoorbeeld groen wilt heb je nog een ‘zillion’ keuzemogelijkheden. En dan zijn verfnamen vaak ook nog kleurenblind, met idiote namen als ‘Geordend’ of ‘Aanpassing’. Wat voor groen is dat?

Hoe dan wel te werk te gaan? Een goed startpunt zijn de seizoen kleuren van de grote merken. Daar zijn ook altijd mooie folders bij te krijgen voor nog meer inspiratie. Kijk ook naar die van de vorige seizoenen. Verf is namelijk echt niet zo tijdgevoelig als de marketingafdeling van de verffabriek je wil doen denken. Okergeel, de kleur van een vorig seizoen is nog steeds mooi!

Wat verder echt helpt is proefvlakjes maken van kleuren die je aanspreken en daar onder verschillende lichtvallen naar kijken. Een kleur kan op jouw zonnige wand namelijk heel anders uitpakken dan op die wand in dat donkere restaurant.

Tot slot moet je ballen hebben. Een kleur kiezen is lastig, maar het is ook weer geen ‘rocket science’. Verzamel moed en durf en knap die kleur er gewoon op. Het kan altijd nog over. En hebt je toch een therapeutische tussenstap nodig? Begin dan met een lambrisering van de kleur. Gewoon tot taillehoogte een band in kleur schilderen. Je ziet dat ook wel zonder netjes afgeplakt randje, gewoon met grove kwaststreken ergens stoppen. Leef er even mee, en besluit dan of je tevreden bent en verder durft!

Dutchbone eetkamer