Vraag het Berber – Ronde tafel?

11 januari 2017
Berber Govaars

Ken je dat gevoel dat je blij bent met je huis, maar toch altijd blijft twijfelen over die paar vragen… had ik niet een muur een kleur moeten geven en welke muur dan? Ik wil mijn interieur toch een beetje updaten, maar hoe dit te doen zonder van scratch te starten. You name it! Heb jij een interieurvraag? Stel m op ons forum en wie weet selecteert Berber jouw vraag of stuur een mail naar info@cafedeco.nl.


K. Janssen vraagt: Wij kunnen een ronde tafel overnemen van mijn schoonouders. Het is een echte Tulip tafel van Eero Saarinen. Maar kan ik niet beter voor een rechthoekige tafel kiezen?

Ik zal eerlijk toegeven, ik ben niet zo van de ronde tafels. Die ronde vorm vloekt voor mij van nature met alle rechte lijnen van de gemiddelde rechthoekige kamer. Het is voor mij alsof een peuter een rond blokje door het rechthoekige gat in zijn vormen kubus probeert te duwen. Dat gevoel. Het strookt niet met elkaar. Maar ik zeg er onmiddellijk achteraan dat ik al vaak blij verrast ben geweest door interieurs waarbij het wel werkt. Bijvoorbeeld in kleine keukens met weinig manoeuvreer ruimte. Een ronde tafel schuif je bij minder eters gemakkelijk wat weg in de hoek. Een ronde tafel in de hoek geschoven staat mooier en luchtiger dan een rechthoekige. Voor kleine huishoudens is dat dus absoluut een optie. Maar ook in heel grote loft-achtige ruimtes kan een ronde tafel werken. Grote open ruimtes waar niet echt een natuurlijke plek voor een tafel is. Plaats de ronde tafel daar wel altijd zo dat één stoel ‘rugdekking’ van een wand heeft, wat inhoudt dat de rand van de tafel zo’n 70 centimeter uit een wand staat. Want midden in de ruimte geplaatst maakt zo’n ronde tafel snel een horeca gelegenheid van je kamer.

Saarinen tafel

En dan is er nog een aandachtspuntje bij ronde tafels en dat is de maat. Je moet namelijk een behoorlijke doorsnee hebben om meerdere mensen comfortabel aan te kunnen laten schuiven. Voor zes personen is een doorsnede van 125 centimeter geen luxe. Groot voordeel van de Tulip tafel is dat er nooit poten in de weg staan. En aan een ronde tafel is het natuurlijk optimaal converseren. Bovendien… zo’n stukje familie design, dat mag toch eigenlijk niet verloren gaan…