Open keuken

4 maart 2019
Berber Govaars

Wanneer kies je voor een open keuken en wanneer juist niet?  Wil je een geheel open ruimte of is een muur toch de beste keuze voor jou?

 
Zal ik eens een bommetje laten vallen? De open keuken is op zijn retour! Hij heeft zijn langste tijd gehad. De dichte keuken komt weer terug en raakt weer in! Is dat even schrikken. Ook voor mij hoor. Ergens in de jaren negentig kwam de open keuken ook in grotere nieuwbouwhuizen in zwang. Maar ook in oudere woningen werden er massaal wanden weggebroken en aanrechten doorgetrokken. Want groeien deed die keuken ook. Een steeds groter deel van de woonkamer werd open keuken met ook steeds grotere tafels. Ter illustratie: Ik weet nog dat mijn ouders in de jaren tachtig een mega, supergrote tafel wilden. Die was nergens te krijgen en moest op maat gemaakt worden. Iedereen was onder de indruk van dat enorme ding van wel 2 bij 1 meter. Ik maak geen grapje. Ik weet dat, dat nu zo’n beetje een instapmodelletje is maar toen was dat revolutionair groot.

De opkomst van de open keuken was volgens mij een gevolg van beter geïsoleerde woningen en fatsoenlijke, betere en kleinere verwarming. Vroeger was de keuken al gauw een paar graden koeler dan de rest van het huis, maar met convector warmte en vloerverwarming kon je nu ook grote kamers op comfortabele temperatuur brengen. Dus kon die wand er ook wel uit.

Je staat echt niet voor gek met een open keuken hoor. Dat zal ook wel nooit gebeuren. Maar de tijd is voorbij dat iedereen meteen de slopershamer ter hand neemt en die keuken van zijn scheidingswand ontdoet.  Want steeds meer mensen zien de voordelen van een dicht exemplaar.

Met een dichte keuken heb je bijvoorbeeld geen last van etensluchtjes door het hele huis, zeggen zij. Maar de fans zien meer voordelen. Zo kun je op het aanrecht gerust de boel de boel laten (lees: beeldig aan tafel verschijnen terwijl er in de keuken zojuist een pan soep is ontploft). Maar bovenal ziet de dichte keuken liefhebber voordeel in het feit dat je een extra kamer hebt. Net lekker met vrienden gegeten? Stuur de kinderen naar de televisie en de volwassenen kunnen nog even ongestoord ‘grote mensen’ gesprekken voeren.

Huiswerk maken zonder last te hebben van andere gezinsleden of een gevoelig telefoontje plegen behoort ook tot de mogelijkheden van de dichte keuken. Allemaal geen speld tussen te krijgen. Moeten we dan allemaal de gipsbetonblokken en mortel uit de bouwmarkt trekken en die keuken weer verstoppen? Alleen als je die voordelen ook ziet zitten. Anders niet! Overigens zijn stalen deuren als afscheiding ook een optie, kijk maar eens naar dit mooie exemplaar van Cafedeco expert Lydia Broos van B-Leef. Een wand plaatsen zou een schande zijn!

 

Nieburg keuken

Meer leuke blogs die je niet wilt missen: